Odată cu sosirea sezonului rece, este bine să ne reamintim cum să tratăm răceala, gripa și complicațiile care pot apărea. De asemenea, este important să știm să facem diferența între răceală, gripă și alte afecțiuni respiratorii ale căror simptomatologii sunt asemănătoare.

Răceala comună este deseori cauzată de către o infecție virală a tractului respirator superior. Peste 200 de virusuri pot fi implicate în apariția răcelii, cele mai frecvente fiind rinovirusuri. Aceasta afectează anual copiii, care se pot îmbolnăvi de 6 până la 10 ori pe an, si adulții, care pot face 2 până la 4 episoade pe an. Răceala comună poate persista de la 7 până la 14 zile.

Semnele și simptomele răcelii pot fi ușor confundate cu simptomele altor afecțiuni respiratorii (tabel). Uneori însă, sinuzita, otita, bronșita, pneumonia, precum și agravarea astmului sau a BPOC-ului, pot fi complicații ale răcelii și nu trebuie neglijate.

Tratament și remedii

În cazul în care simptomele sunt la început și nu sunt grave, adresați-vă farmacistului pentru a primi medicamentele necesare pentru a vă simți mai bine. Acesta vă va recomanda medicamente pentru scăderea febrei, pentru decongestionarea nasului, pentru reducerea acceselor de tuse și pentru stimularea imunității generale a organismului.

În cazul în care trec 2-3 zile și simptomele persistă sau se agravează, este obligatorie vizita la medicul de familie pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat.

Iată ce măsuri suplimentare puteți lua, pentru a vă simti mai bine:

Pentru a întări mecanismele de apărare ale organismului este importantă hidratarea prin consumul de ceaiuri caldute și prin umidificarea aerului din încăpere, odihna, aerisirea încăperilor pentru a elimina factorii patogeni din mediu.

Aerosolii cu soluție salină sunt din ce în ce mai utilizați datorită penetrării la nivelul întregului tract respirator, având numeroase beneficii: fluidifică secrețiile, previn instalarea infecțiilor și prezintă un efect ușor decongestiv.

Uleiurile volatile precum mentol, eucalipt, camfor, lavandă au efect decongestiv, antiseptic, antibacterian, antiviral, ușurează respirația, produc o stare de liniștire. Acestea pot fi folosite ca atare în lampele de aromaterapie sau se pot inhala. Pentru cei mici există plasturi sau geluri de masaj care conțin astfel de uleiuri.

Igiena adecvată a mâinilor reduce transmiterea virusurilor răcelii și gripei. De asemenea este recomandată evitarea contactului cu persoanele bolnave, precum și evitarea spațiilor aglomerate.

Antibioticele nu sunt eficente în infecțiile virale. Tratamentul cu antibiotice se efectuează doar atunci când a apărut o suprainfecție bacteriană, și este important ca aceasta să fie confirmată prin intermediul unei analize de laborator. Administrate necorespunzător produc o rezistență a bacteriilor față de acestea, având ca și consecință scăderea eficacității lor când va fi nevoie de ele în cazuri de infecții grave.

Prevenția prin vaccinare antigripală

Vaccinarea este o metodă eficientă și specifică de apărare împotriva virusurilor gripale, oferind protecție de 6 până la 12 luni.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea împotriva gripei în special celor care prezintă un risc crescut de a contacta infecții virale: persoanele care suferă de afecțiuni cronice, persoanele cu imunitate scăzută sau care efectuează tratamente imunosupresoare, persoane cu vârsta de peste 65 de ani, copii mici (6-23 luni), personalul medical, precum și femeile însărcinate.

Farmacistul este un profesionist competent care poate să iți ofere toate detaliile legate de vaccinarea antigripală a familiei tale.

Te așteptăm cu încredere la Farmacia Panaceea și Farmacia Grigorescu pentru a te ajuta cu “leacuri și sfaturi”, așa cum o facem deja, de peste 20 de ani.

Referințe:

Handbook of Nonprescription Drugs, Chapter 11. Colds and Allergy

Leave a reply