Am decis sa scriu acest articol atat pentru informarea pacientilor asupra unei ramuri mai nou aparute in tara noastra, cat si sub forma unui elogiu adus naturii si fiintei umane.

De-a lungul timpului, curiozitatea omului fata de mediul inconjurator si fata de propria fiinta, cu tot ce inseamna ea – corp fizic si energie, au adus in atentie elemente care fac parte din natura: plante, minerale, cochilii de animale, etc. A aparut astfel fitoterapia, o metoda de tratament a bolilor cu ajutorul plantelor medicinale.

Mai departe, s-a dezvoltat o ramura a fitoterapiei, gemoterapia. Aceasta este o metoda moderna de tratament, care nu utilizeaza plantele in starea lor matura, ci se axeaza pe tesuturile embrionare ale plantelor, adica pe cele aflate in faza de diviziune celulara. Ele se numesc tesuturi meristematice (exemple: muguri, amenti, mladite) si actioneaza in corpul uman tinand cont de mecanismele fizio-patologice de producere ale imbolnavirii, prin detoxifiere celulara si refacerea functionalitatii celulare.

Care este diferenta intre fitoterapie si gemoterapie?

Fitoterapia ofera plante sau parti din plantele mature, care induc prin principiile active continute, un anume efect,  tintit pe o afectiune sau pe mai multe afectiuni. Tesuturile meristematice de la aceleasi plante, utilizate in gemoterapie, pot produce in organism  o actiune cu totul diferita fata de planta matura, ducand la o alta indicatie terapeutica, sau pot produce efecte similare, dar mult mai puternice.
Tratamentul gemoterapic, trebuie sa dureze circa 2-3 luni, pentru a consolida sanatatea noilor celule ale organismului uman aparute intre timp.

Cum actioneaza preparatele gemoterapice?

Principiile active dintr-un anumit extract gemoterapic se fixeaza pe receptorii potriviti. Ele au un “tropism” spunem noi fata de un tesut sau organ, o atractie dirijata de structura chimica. Substatele odata fixate pe receptori, incep un proces reparator al tesuturilor si organelor pe care dorim sa le tratam.
Partile plantei care sunt utilizate, sunt mai intai supuse unor tehnici de extragere a principiilor active, obtinandu-se solutii glicero-alcoolice, verificate si standardizate in urma unor analize de laborator, pentru a asigura efectul terapeutic.
Marele avantaj al gemoterapiei este ca poate fi utilizat atat in scop curativ cat si pentru preventia anumitor boli, fara a avea reactii secundare sau contraindicatii. Putine sunt extractele care au contraidicatii sau care nu pot fi administrate copiilor. In cazul celor mai multe preparate, ele pot fi utilizate incepand cu varsta de  2 ani.
Pentru a veni in spirjinul pacientilor, s-au realizat si combinatii de extracte gemoterapice, cunoscute la noi sub denumirea de “Polygemma”, astfel ca pacientul beneficiaza de efecte multiple: antiinflamatorii, antiinfectioase, de drenaj, reparatorii, toate convergand la vindecarea mai rapida a afectiunilor de care sufera pacientul.

Aplicabilitatea gemoterapiei

Gemoterapia se poate aplica singura, ca atare,  in combinatie cu medicatia alopata sau cu cea homeopata, metabolizarea acestor extracte fiind rapida si completa. Subliniem din nou beneficiile curative si preventive ale acestora, precum si gradul mare de siguranta pe care il ofera.
Suntem alaturi de pacientii nostri cu sfaturi de incredere pentru alege aceasta metoda de tratament.
Suntem siguri ca efectele lor blande, de echilibrare a functionarii organelor si de reparare tisulara, vor fi benefice atat pe termen scurt, prin reducerea timpului de vindecare, cat si pe termen lung, prin reducerea riscului de aparitie a unor boli cronice.

Carmen Felhazi,
Farmacist specialist

Leave a reply